Vad Ingar Psykisk Misshandel

Kontrollerande
Han vill ha kontroll över vem du pratar med, vem du umgås med, vilka kontakter du har på t ex MSN. Han vill alltid veta var du är och vad du gör. Han blandar sig i dina studier, ditt arbete. Han kan hindra dig att få t ex läkarvård. Han är överdrivet svartsjuk och kommer med obefogade anklagelser. Han försöker hindra dig att ha bra kontakt med din familj och dina vänner. Han hindrar dig att få en bra kontakt med hans familj och vänner. Han kan tvinga dig att begå olagliga handlingar. Han kan hota att skada dina anhöriga eller din egendom om du inte gör som han säger.

Känslomässig utpressning
Han spelar på dina känslor för att få dig att göra som han vill. Så här kan det låta:
”Välj mellan mig och din mamma!”
”Om du verkligen älskade mig så skulle du stanna hemma och inte springa ute med dina väninnor”
”Om du inte går ner i vikt så lämnar jag dig!”
”Du tänker bara på dig själv! Vad ska jag göra när du bara bryr dig om din karriär?”

En annan variant är att han vägrar visa ömhet eller ha sex med dig tills du går med på hans krav.

Oförutsägbarhet
Han får plötsliga utbrott utan någon konkret anledning. Han reagerar helt olika på samma situation från gång till gång. Vad han sa i går gäller inte i dag. Hans humörsvängningar gör att du aldrig kan veta vad som ska hända härnäst. Han startar bråk med dig utan att ni är oense om någonting. Du känner dig rädd och är på helspänn när du väntar på din partners nästa utbrott – som kan komma när som helst.

Sexuellt ofredande
Han tvingar dig att ha sex då du inte vill. Han tvingar dig att gå med på sexuella handlingar som du tycker är obehagliga. Om du säger nej så hotar han dig med våld eller med att skaffa en annan kvinna som ställer upp.

Får dig att verka galen
Han förnekar saker som ni båda vet har hänt, t ex att han har kränkt dig. Han påstår att du ljuger eller inbillar dig. Han får dig att tvivla på det du hört och sett, till och med tvivla på ditt förstånd.
”Det har jag aldrig sagt!”
”Du måste vara galen!”
”Du hittar bara på!

Hot om fysisk skada
Han slår sönder saker i ert hem. Han hotar att skada dig eller någon du tycker om. Han kör bil så fort och vårdslöst att du fruktar ditt liv när han är arg.

Ekonomisk misshandel
Du måste lämna dina pengar till honom och sedan får du böna och be om litet fickpengar. Han bestämmer själv över er ekonomi. Du har inget bankkonto som du disponerar själv. Du har ingen insyn i er ekonomin. En annan variant är att han låter dig betala alla räkningarna och först då du ber honom ger han dig mycket motvilligt en mindre summa. Vad han gör med resten av lönen tycker han inte du har med att göra.

Kränkande förväntningar
Han kräver orimliga saker av dig, t ex att du ska vara sexuellt tillgänglig hela tiden och att du bara ska ägna dig åt honom. Du ska släppa allt du har för händer så snart han vill ha någonting av dig. Han är aldrig nöjd hur mycket du än anstränger dig.

Kränkande namn
Han kallar dig bitch, slampa, hora, idiot eller andra nedsättande ord.

Undanhållande
Han undanhåller sina känslor. Han kan tiga flera dagar i rad utan att tala om vad som är fel. Han tycker att många saker inte angår dig. Han får dig att undra vad han känner för dig. Han vägrar planera framtiden med dig. Han vägrar visa ömhet. Försöker du prata med honom så tiger han eller svarar något som t ex ”Det finns inget att prata om” eller ”du är ändå inte intresserad”.

Anklagande
Han anklagar och förebrår dig. Han behandlar dig som om du vore hans fiende. ”Du vill bara ha problem” ”Du attackerar mig” ”Du lämnar mig aldrig ifred”.

Blockerande och avledande
När du försöker prata med honom om något du tycker är viktigt så blockerar han dig, t ex ”Vem frågade efter din mening?” ”Skitsnack!” ”Du tror att du vet allt” .

En annan variant är när han ändrar samtalsämnet och ser till att du måste försvara dig från hans anklagelser, t ex du frågar vart hushållspengarna tagit vägen och får något av de här svaren: ”Du är bara ute efter mina pengar!” ”Jag är utled på dina klagomål!” ” Men du har ju inte gjort något på XX år själv!”. Han avleder dig nästan omärkligt från det ursprungliga ämnet och du får aldrig något svar på det du ville diskutera. Det slutar med att du känner dig förvirrad och frustrerad.

Trivialisera
Det du tycker är viktigt är bara strunt. Det du lyckats med betyder ingenting. Han gör ner dina tankar, känslor och det du lyckats med.

Du har fel
Du uttrycker dina åsikter eller berättar om hur du upplever något. Han säger bara emot och hävdar att du har fel. Exempel: du säger ”Det är litet kallt i kväll” Han svarar: ”Det är inte kallt, det är kyligt!” eller han säger ”Serveringen tog för lång tid” du svarar ”Jag tyckte inte vi väntade så länge” han svarar: ”Du har fel!”

Han gör sig rolig på din bekostnad
Han säger saker som kränker eller sårar dig och när du talar om det så får du höra ”Tål du inte ett skämt eller?” Det här är ett slag under bältet, särskilt om han gör det inför andra människor.

Han glömmer och ignorerar
Han ”glömmer bort” det ni kommit överens om. Han gör aldrig de saker han lovat dig, utan säger att han snart ska göra det men nu när du tjatar så tappade han lusten. Det kan ge dig en hel del bekymmer men han viftar bort dig med något som t ex ”Alla glömmer ibland, ska du döda mig eller?” Detta är ett passivt-aggressivt beteende, ett sätt att visa fientlighet och komma undan med det.

Ständig kritik och anklagelser
Han kritiserar och anklagar dig för en massa saker. Du är för känslig, för uppkäftig, för tjock, för smal, för pratsam, för tystlåten. Du är korkad. Du är aldrig nöjd.

Kritiken kan också komma mer inlindad som ”goda råd”, när han gör sken av att ”vilja hjälpa dig att förbättras”. Det är väldigt tärande på självkänslan att ständigt höra vad det är för fel på en. Han kan också berätta om dina misstag då ni umgås med andra och få dig att känna dig dum.

Order
Han pratar till dig som om du vore hans tjänarinna. ”Städa upp här” ”Du tar inte på dig den där klänningen” ”Nu går vi!” ”Ingen diskussion!”

Misshandel eller en dålig dag?
Tvivlar du på om det är misshandel eller om han bara hade en dålig dag? Konflikter förekommer i alla relationer. Alla sårar förmodligen varandra någon gång och alla människor blir arga. Men hur vet du då om det är misshandel eller ett bråk?

Här får du några ledtrådar:

  • Beteendet återkommer.
  • Avsikten är att förödmjuka och nedvärdera snarare än att man framför ett klagomål.
  • Avsikten är att dominera och kontrollera, inte att ge konstruktiv kritik.
  • Misshandlaren har en allmänt respektlös inställning till dig. Det handlar inte om att han påpekar EN sak som han inte tycker om.