Information

Information:

Kvinnofridslinjen – en nationell stödtelefon

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
Till Kvinnofridslinjen kan du ringa om du vill tala med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga om. Vi som tar emot ditt samtal är socionomer eller sjuksköterskor med vana att möta människor i kris eller i svåra livssituationer. Vi har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym. Du säger bara det du själv vill och orkar.

Så fungerar Kvinnofridslinjen

Vi som svarar i telefonen arbetar dagligen med dessa frågor och har erfarenhet av möten med kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Det kan handla om en enskild våldshändelse eller kränkningar vid upprepade tillfällen. Förövaren kan vara din partner eller en annan för dig känd eller okänd person. Vår uppgift är att lyssna och ge dig professionellt stöd. Hos oss kan du få praktiska råd så att du kan förändra din nuvarande situation och ta dig vidare.
Om du vill kan vi informera om olika verksamheter som kan ge dig ytterligare hjälp där du bor. Till exempel till ett skyddat boende, juristjouren, en kvinnojour eller en tjejjour.
Vi kan också berätta vart du kan vända dig inom vården om du har fysiska eller psykiska skador. Eller hur du polisanmäler brott, till exempel misshandel, hot eller sexuella övergrepp. Eller vilket stöd du kan få i din kommun.
För dig som är hörselskadad eller har nedsatt talförmåga finns texttelefon. 020-21 22 23. Om du inte talar svenska eller engelska har vi tillgång till tolkservice på de flesta språk som talas i Sverige.
Du kan också ringa till Kvinnofridslinjen från Åland, 25 500. Att ringa från Åland kostar som att ringa ett lokalsamtal och samtalet syns på telefonräkningen.
Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrids kliniska enhet vid Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen.
 
Information om Psykiatriska mottagningen för döva:
Be dem att hjälpa er genom psykisk misshandel som kan få ett utlåtande intyg som har blivit misshandel av psykisk som bevis intyget kan lämna till polisen eller tingsrätt åklagare.
Adress:
Psykiatriska mottagningen för döva
Solberga Hagväg 5, ÄLVSJÖ
Telefontider:
Måndag - Fredag
08:00 - 12:00
Måndag - Fredag
12:45 - 16:00
Telefon:
08-123 389 70
Texttelefon med telefonsvar:
08-578 389 80
Bildtelefon (adress):
alvsjo.dovpsyk@sip.nu
Sms-nummer:
073-682 29 80